Produksjon av morsmelkerstatning
Melk- og fettråvarene blandes, varmes og føres gjennom en homogenisator. Her finfordeles bl.a. fettpartiklene i vannfasen og en homogen blandning oppnås og ledes til spraytårnet. Fra spraytårnet kommer et tørt og noe varmt pulver som avkjøles. Dette halvfabrikatet lagres i tette metallbeholdere under nitrogen, kontrolleres og blandes med vitaminer og mineraler til ferdig produkt. Dette kontrolleres og pakkes under nitrogen.
Spraytørkning
Væsken finfordeles i spraytårnet til meget små dråper. Det gjør et væskes overflate øker kraftig. I tårnet kommer den finfordelte væsken i kontakt med store mengder varm luft, hvilket gjør at mesteparten av vannet i melkedråpen raskt fordamper. Etter noen få sekunder under tørking øker pulverets temperatur til 50-75 °C. Det tørre pulveret tas ut i bunnen av tårnet. Deretter kjøles pulveret ned til romtemperatur.
Produktsjon av drikkeklar morsmelkerstatning
Samtlige ingredienser blandes, forvarmebehandles og homogeniseres, for siden å steriliseres gjennom en svært rask oppvarming til ca. 140 °C i 4–5 sekunder. Deretter avkjøles produktet til 20 °C og pakkes aseptiskt i Tetra Brik-forpakninger. Produktsjonsprosessen kalles UHT-sterilisering. (UHT = Ultra High Temperature). UHT er en skånsom steriliseringsmetod som gir produktet lang holdbarhet og bevarer næringsverdiene.
Råvare-, produksjon- og produktkontroll
Protein-, fett-, vann- og askeinnhold
Disse analysene gjennomføres på råvarene for å få informasjon om råvarenes kvalitet. Analyser gjennomføres også på halvfabrikat og ferdig produkt.
Mineralanalyser
Mineralanalyser gjennomføres på alle produkter. I hovedsak er det Na, K, Ca, P, Fe, Zn, som analyseres. Sporstoffanalyse (f.eks. Cu, Mn etc.) utføres, men ikke som rutinekontroll.
Vitaminanalyser
C-vitaminanalyser gjennomføres på alle produkter. Øvrige vitaminer analyseres i henhold til et kontrollprogram.
Bakteriologisk kontroll
Omfatter bestemmelse av bl.a. total antall bakterier, koliforme bakterier, Bacillus cereus, Stafylococcus aureus og salmonellabakterier. Kontrollen omfattar råvarer, halvfabrikat och ferdiga produkter. Regelmessig bakteriologisk kontroll gjennomføres i produksjonslokalet.
Nitrat – Nitrit
Analyser gjennomføres på alle produkter.
Fysikaliske undersøkelser
Gjennomføres rutinemessig under produksjon, f.eks. bestemmelse av vannmengde, bestemmelse av volumvekt pulver etc.
Fremmedstoffer
Det er strenge krav for fremmedstoffer i produkter som er rettet mot barn. Eksemper på fremmedstoffer er tungmetaller, plantevernmidler og mykotoksiner. Vi har derfor et fåtall leverandører som sikrer at råvarene som inngår i vår produksjon er av barnematskvalitet.
Sensorisk vurdering
Smak, konsistens, lukt og utseende på råvarer, halvfabrikat og ferdige produkter vurderes.
Ingrediensbeskrivning
Mysepulver fremstilles ved ysting når ostemassen koaguleres. Innhold av tørrsubstans i mysen er ca. 6,3%. Av denne er ca. 13% høyverdig protein, 76% laktose og 11% mineralsalter.
Demineralist mysepulver fremstilles når mineralene delvis skilles fra mysepulveret ved hjelp av elektrodialyse, ionebyttere eller gjennom ultrafiltrering.
Sitronsyre er en organisk syre som forekommer i frukt og som brukes til pH-justering (surgjøring).
Emulgator (veg. mono- och diglycerider) er en del av et fettmolekyl og er et naturlig mellomstadie i nedbrytning av fett i kroppen. Mono- och diglycerider f.eks. lecitin er en emulgator som forekommer naturligt i matvarer og har som oppgave å forhindre at produktet skiller seg og å forenkle fettabsorpsjonen i kroppen.
Laktose (melkesukker) fremstilles av myespulver. Det er et disakkarid og består av et galaktose- og et glukosemolekyl.
Lecitin en samlebetegnelse for flere fosforholdige fettliknede stoffer som fosfolipider. De forekommer naturlig i planter og dyr. Lecitin fungerer som emulgator, d.v.s. gjør det mulig å blande fett og vann uten at det skiller seg.
Stivelse fermstilles fra f.eks. ris gjennom vasking og tørking. Det er et polysakkarid som består av en lang kjede av monosakkarider.
Ingrediensene er ført opp i ingredienslisten i synkende rekkefølge.
Tilberedning av morsmelkerstatning og tilskuddsblanding
Det er viktig å bruke riktig mengde pulver i forhold til vann. Bruk alltid strøkne måleskjeer. For stor mengde pulver kan forårsake forstoppelse. For liten mengde pulver innebærer at barnet ikke får tilstrekkelig mengde energi og næring. Et strøket mål er et mål som ikke er sammanpakket og "toppen" strykes av en f.eks. en knivsegg.
Oppbevaring og holdbarhet
Tørt, mørkt og ved normal romtemperatur. Morsmelkerstatningen er pakket i beskyttet atmosfære for å bevare smak og kvalitet. Best før: Se påført dato. Åpnet pose bør brukes innen en 1 måned.
Drikkeklar morsmelkersatning
Åpnet kartong oppbevares i kjøleskap og maks 2 døgn. Uåpnet kartong oppbevares i romtemperatur.
Best før: Se påført dato.
Lukk