Hva er matallergi?
Matallergi er immunologisk betingede reaksjoner rettet mot proteiner i maten for eksempel melkeprotein.
Reaksjonene kan innebære alt fra milde symptomer i mage-tarmkanal og hud, til allergisk sjokk. Kløe og hevelse i munn og svelg er vanlige reaksjoner ved pollenrelaterte kryssallergier med frukt og grønnsaker. Selv om det teoretisk sett er mulig å reagere på alle typer fremmedproteiner, er det i praksis noen få matvarer som står for over 90 % av alle reaksjonene. Disse er kumelk, egg, fisk, skalldyr, trenøtter, peanøtter, hvete og soya. Behandling av matallergi innebærer streng eliminasjon av proteiner fra aktuelle matvarer. Eliminasjonen må opprettholdes så lenge allergien er tilstede.
De fleste barn vokser av seg allergi mot egg, melk og hvete innen skolestart. Derfor er det viktig med regelmessige utredning for å revurdere diagnosen, slik at en unngår unødvendig lange kostrestriksjoner.
Hva er ikke-allergisk matoverfølsomhet?
Ikke-allergisk matoverfølsomhet involverer ikke immunsystemet. Som ved matallergi er symptomene oftest knyttet til hud eller mage-tarmkanalen, men de er gjerne mindre alvorlige og avhenger i større grad av mengden som er spist. Ikke-allergisk matoverfølsomhet kan skyldes lav aktivitet av enzymer som skal bryte ned komponenter i maten, eller det kan skyldes farmakologiske effekter av maten.
Laktoseintoleranse og overfølsomhet mot jordbær, tomater, eller sitrusfrukt er eksempler på denne type ikke-allergisk matoverfølsomhet. Ved intoleransereaksjoner må den enkelte i samråd med lege finne frem til sin egen toleranseterskel.
Nyttige linker:
www.matallergi.no
www.naaf.no (Norges Astma og Allergiforbund)
www.rikshospitalet.no/matallergi
www.ncf.no (Norges Cøliakiforening)
www.helsedirektoratet.no/ernaering
www.matportalen.no (Mattilsynets forbrukerportal.)
www.mattilsynet.no (Har overordnet ansvar for merking og kontroll av mat og kosttilskudd.)
www.allergiviten.no (Inneholder fagstoff om allergi og intoleranse.)
www.matskolen.no (Inneholder oppskrifter og tilbud om matlagingskurs for allergikere.)
www.allergikokken.no (Oppskrifter tilpasset allergikere.)
www.semperglutenfritt.no ( Oppskrifter uten gluten og/eller melk.)
Lukk