Generelt
Forstoppelse defineres som tørr, hard avføring, som medfører defekasjonsproblemer. Det normale avføringsmønster i spedbarnsalderen varierer fra tre avføringer per dag til en gang annen eller hver tredje dag. Hos barn som får morsmelk vil antall avføringer variere fra flere avføringer per dag til én per uke. Vanlige symptomer ved forstoppelse er dårlig appetitt, nedsatt almenntilstand, magesmerter og oppkast samt enkopresis og vannlatingsproblemer. Ved undersøkelse kan man se en utspilt mage. Omtrent 50 % af barna kan kontrollere avføringen, før de fyller 2 år, og 92 % når de fyller 3 år. Forstoppelse (obstipasjon) kan bety hard avføring, ekstra ”trykketrang” eller manglende trykketrang og lav avføringsfrekvens.
Enkelte barn har tendens til treg mage. Barn som får morsmelk kan ha avføring sjelden, men vi regner ikke med at disse barna får forstoppelse. Får barn som får morsmelkerstatning er det vanligere med treg mage.
Kosthold
Enkelte barn har tendens til treg mage. Barn som får morsmelk kan ha avføring sjelden, men vi regner ikke med at disse barna får forstoppelse. Hos barn som får morsmelkerstatning er det vanligere med treg mage.
Etter at barnet har begynt med fast føde, kan sammalt mel og grønnsaker hjelpe mot treg mage. Det er viktig at barnet fått nok væske. Rikelig med drikke er nødvendig for en god fordøyelse. Vann er den beste tørstedrikken. Sammalt mel i grøt og brød er nyttig i for treg mage. Frukt og grønnsaker er også en kilde til fiber og bør inngå i kostholdet hver dag.
Mye kumelk kan virke stoppende. Kokt melk kan også gi treg mage. Syrnede melkeprodukter og yoghurt virker mageregulerende.
Mulige årsaker til forstoppelse kan være
• for lavt væskeinntak
• lavt inntak av fiberrike matvarer
• inaktivitet
• dårlig måltidsrytme
Regelmessige måltider samt øket væske- og fiberinntaket vil gi en bedre fordøyelse. For å oppnå effekt av fiber, forutsettes et godt væskeinntak. Gode kilder til fiber er særlig grove kornprodukter, grønnsaker, belgvekster, frø og nøtter, men også frukt.
Kostforslag
Barn 1– 6 måneder
Morgen: Morsmelk/ Småfolk 1
Frokost: Morsmelk/ Småfolk 1
Lunsj: Morsmelk/ Småfolk 1 + smaksporsjoner med grøt (tidligst ved 4 måneder)
Middag: Morsmelk/ Småfolk 1 + et par teskjeer sviskemos (kan gis fra 4 mnd.)
Kveldsmat: Morsmelk/morsmelkerstatning + tran/ D-dråper
Sen kvelds: Morsmelk/ Småfolk 1
Barn 6 – 9 måneder
Morgen: Morsmelk/ Småfolk 2
Frokost: Morsmelk/ Småfolk 2 og brød
Lunsj: Morsmelk/ Småfolk 2, grøt og fruktmos.
Middag: Morsmelk/ Småfolk 2 Mos av kjøtt eller fisk, poteter, grønnsaker, frukstmos.
Kveldsmat: Morsmelk/Småfolk 2, barnegrøt og tran/ D-dråper.
Sen kvelds: Morsmelk/Småfolk 2
Barn 9 – 12 måneder
Morgen: Morsmelk/ Småfolk 2
Frokost: Morsmelk/ Småfolk 2 og brød eller grøt
Lunsj: Morsmelk/ Småfolk 2, brød og fruktmos/frisk frukt.
Middag: Mos av kjøtt eller fisk, poteter, grønnsaker, fruktmos.
Kveldsmat: Morsmelk/Småfolk 2, barnegrøt og tran/ D-dråperBarn 1– 6 år
Barn > 1 år
Frokost: Semper barnegrøt + evt. sviskemos.
Lunsj: Frisk frukt, grønnsaker eller knekkebrød. Barnegrøt av fullkornsmel eller grovt brød eller syrnet melk/ yoghurt med havregryn. Tran eller D-dråper.
Middag: Kjøtt- eller fiskerett, grønnsaker, poteter og rotfrukter (gjerne rå). Vann som drikke til måltidet. Frisk frukt eller fruktmos, fruktdessert eller tørket frukt.
Mellommåltid: Frisk frukt, grønnsaker eller knekkebrød.
Kveldsmat: Grovt brød m/ margarin og pålegg. Vann/ Lettmelk som drikk til måltidet.
Lukk