Tidligere har forskningen på morsmelkerstatning hatt fokus på å etterligne morsmelken så mye som mulig. I dag ser forskerne mer på morsmelkens effekter. Hvordan vokser og utvikles barn som ammes sammenlignet med barn som får morsmelkerstatning? Hvordan vil det være mulig å utligne eventuelle forskjeller? Det var utgangspunktet for forskerne som står bak TUMME-studien*. TUMME (Tilvekst og Utvikling med MorsMelkErstatning)
Hypotesen var at en morsmelkerstatning med lavere energi- og proteininnhold og tilsatt melkefettkulemebran (MFGM, milkfat globule membran) skulle gi en vekst og utvikling som er mer lik den man ser hos ammende barn.
Det var total 240 barn med i studien hvor 160 barn fikk morsmelkerstatning(MME) og 80 barn utgjorde referansegruppen. Barna som fikk morsmelkerstatning ble randomisert til enten å få en nyutviklet morsmelkerstatning eller «vanlige» morsmelkerstatning. Forskjellen på de to morsmelkerstatningene var at den nyutviklede morsmelkerstatning hadde et lavere energi- og proteininnhold samt tilsatt MFGM. Den «vanlige» erstatningen hadde også høy kvalitet.
TUMME-studiet viste 3 tydelige resultater:
- Ingen forskjell i vekst uavhengig om barna fikk morsmelk, morsmelkerstatning tilsatt MFGM eller «vanlig» morsmelkerstatning.
- Den kognitive utviklingen var på samme nivå hos de barna som ble ammet og de som fikk morsmelkerstatning tilsatt MFGM. De barna som fikk «vanlig» erstatning var signifikant langsommere i sin kognitive utvikling.
- Færre barn fikk ørebetennelser. Barna som fikk morsmelkerstatning tilsatt MFGM hadde like få ørebetennelser som de ammede barna. Forekomsten av ørebetennelser var signifikant høyere hos den gruppe som fikk morsmelkerstatning uten MFGM.
Link til TUMME-studien:
http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:714006/FULLTEXT01.pdf
Referanser:
1. Timby N, Domellöf E, Hernell O, Lönnerdal B, Domellöf M. Neurodevelopment, nutrition, and growth until 12 months of age in infants fed a low-energy, low-protein formula supplemented with bovine milk fat globule membranes: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr (2014) doi: 10.3945/ajcn.113.064295.
http://ajcn.nutrition.org/content/99/4/860.short
2. Timby N, Domellöf E, Hernell O,Vaarala O, Melin M, Lönnerdal B, Domellöf M. Infections in fed formella supplemented with bovine milk fat globule membranes: a randomized controlled trial. J Peditric Gastroenterology & Nutrition (2014) no 6. doi: 10.1097/MPG.
Lukk