Stort sett kan barnet spise den samme maten som resten av familien. Men noen matvarer bør spedbarn unngå eller vente med til etter 1-årsalderen. Her er listen!
Grønne bladgrønnsaker
Vent med å gi store mengder av grønnsaker som rødbeter, bladselleri, salat, ruccola, nesle og spinat til barnet er over ett år gammelt. Disse inneholder mye nitrat som omdannes til nitritt i kroppen. Nitritt vil hindre transport av oksygen i kroppens celler.
Grønne poteter
Dette rådet gjelder både voksne og barn. Er poteten grønn skal den kastes og det hjelper ikke å skjære vekk den grønne delen. Potetene blir grønne når de er utsatt for mye lys på veien fra jordet til butikken. Grønne poteter inneholder solanin, et stoff som kan forårsake magesmerter, oppkast og diaré.
Honning
Barn under ett år skal ikke spise honning. Honning kan inneholde sporer av bakterie som kan utvikle seg til botulisme. Bakteriene vil produsere en gift i barnets tarm som gir en svært farlig sykdom. Sykdommen heter spedbarnsbotulisme.
Upasteurisert melk
Upasteurisert melk kan inneholde skadelige bakterier. Vi anbefaler derfor at både voksne og barn unngår å drikke upasteurisert melk. Upasteurisert melk er melk rett fra kyr, sau, geit som ikke har vært varmet opp til mer enn 40 grader.
Riskaker og risdrikk
Undersøkelser har vist at risdrikk kan inneholder arsen og at det kan være høye nivåer i riskaker. En liten kropp er mer følsom enn en voksen. Derfor advarer Mattilsynet mot disse produktene til barn under 6 år.
Barn bør derfor heller ikke spise risprodukter som ris, risengrynsgrøt, risnudler og rismellommåltider – oftere enn fire ganger i uken.
Ta kontakt med produsenten om du lurer på et spesielt produkt.
Salt
Vær forsiktig med salt til barn under 1 år. Les mer om salt her.
Sukker
Sukker og drikker med kunstig søtningsstoff anbefales ikke til barn under 1 år.
Hele nøtter og peanøtter
Små, harde og glatte matvarer er det greit å være obs på. Det er en risiko for at barnet kan sette hele nøtter i halsen. Les mer om nøtter her.
Fennikelte
Unngå å gi fennikelte til barn under 4 år.
Kilde: Matportalen.no og helsedirektoratet.no
Lukk