Hvor fort barnet spiser et helt måltid vil være avhengig av når du introduserer de første smaksporsjonene, og om barnet akseptere maten. Det anbefales at gluten introduseres gradvis mens barnet fortsatt ammes. De som gi barnet morsmelkerstatning introdusere gluten gradvis. Gluten finnes i kornsortene hvete, rug og bygg.
Det er ikke grunnlag for å vente med å gi visse matvarer til etter fylte 6 måneder f.eks. egg og fisk. Hos barn som har høy risiko for allergiutvikling kan det gis råd om at enkelte matvarer ikke introduseres før etter 1 års alder. Så stort sett vil det bare være positive å introdusere forskjellige matvarer under «morsmelkparaplyen» dvs. at mor fortsetter å amme utover 6 måneder mens barnet får fast føde.
Lunsj er ofte måltidet som det passer med en større porsjon. Barnet er da vanligvis mest våkent etter en god formiddagslur og appetitten er på topp.
Ikke presse - ikke stresse
Det er viktig ikke å stresse, la heller barnet få tid til å bli vant til nye smaker. Press aldri barnet til å spise noe som det ikke ønsker. Det blir helt klart litt søl og matrester rundt munnen. Vent med å tørke bort, siden litt søl rundt munnen bidrar til å øve opp motoriske ferdigheter i tunge og lepper.
Ingen barn er like. Det er svært forskjellig fart på utviklingen hos spedbarn – noen barn elsker mat og ønsker å spise hele tiden, andre trenger mer tid. La barnet bestemme farten!
Les mer om informasjonskapsler
Lukk