Låt ditt barn prova att äta själv

Barn og mat

Her kan du lære mer om barnemat! Hva skal barnet ditt spise? Hvordan lager du egentlig din egen babymat? Hvordan skal du begynne med smaksporsjoner? Hvor mye skal barnet spise i løpet av en dag? Og mye, mye mer.

Barnmat från 4 månader – börja med smakportioner

Barnemat fra 4 måneder – begynn med smaksporsjoner

Å vise barnet ditt en helt ny verden fylt av smaker, farger og konsistenser er både spennende, gøy og klissete. Rundt 4-6 måneder begynner kanskje ditt barnet og vise interesser for mat og da kan du passe på på å tilby små smaksprøver. I begynnelsen holder det nok med en teskje. I begynnelse handler det mest om at barnet skal venne seg til nye konsistenser og og smaker, og etterhvert lære seg å tygge.

Begynn med smakportioner

Barnets mat fra 6 måneder 

Fra 6 måneders alder kan de små smaksprøvene gå over til smaksporsjoner. Om du ikke har begynt med smaksprøver enda er det bare å begynne nå. For vise barn tar det lengre tid å venne seg til konsistensen, men ikke stress. Fortsett å amme eller gi erstatning mens du starter med smaksporsjoner. Eller så er også velling og grøt en bra start. 

Men hvor mye skal ett barn spise pr dag?  

I de fleste tilfeller viser barnet selv hvor mye mat det trenger. Noe barn spiser mer, og andre spiser mindre. Lær deg barnets signaler på når barnet er mett. La barnet selv styre tempo. Så lenge barnet vokser som det skal kan du være sikker på at det får i seg den næringen det behøver. 

Har du begynt med smaksprøver eller smaksporsjoner merker du kanskje at barnets apetitt øker. Da kan du også øke smaksporsjonene og prøve nye retter. I vårt 6-månederssortiment finnes det også noen glass som inneholder små myke biter. Det er en bra overgang til mat med litt mer biter og større tyggemotstand. I denne aldere kan ofte barnet legge fast føde bak ved svelget ved hjelp av tungen. 

Introduser nye smaker og konsistenser 

Det finnes perioder der det er enklere enn andre og introduserer ny mat og nye smaksopplevelser. Når ditt barn er mellom 4-6 måneder og frem til 10-12 måneder er det vi kaller "smaksvinduet" oppe. Da aksepteres nye smaker lettere og smakspreferansene utvikles. Ved 10-12 måneder alder begynner det å stenges og dermed kan det bli litt vanskeligere og introduserer nye smaker og konsistenser.  

Sure og bitre smaker som vanligvis kanskje ikke likes, kan være lettere å prøve i denne perioden. Pass på å teste litt nytt for å skape grunn til ett variert kosthold. Et bra tips er at spedbarn som liker en sort grønnsaker ofte aksepterer andre grønnsaker med liknende smaker raskere. Tenk også på at når fast føde begynner og serveres ved 4-6 måneders alder behøver barnet å få server en ny smak oftere, ca 8-10 ganger for at barnet skal aksepterer den. Så vær tålmodig.

La barnet spise selv

Det er fremfor alt to ting som trengs når barnet skal lære seg å tygge - en stor posjon tålmodighet og en stor smekke. Det kommer til og bli sølete, men det er akkurat sånn det skal være. Barnet behøver og både smake og kjenne på maten - da blir matstunden en  koselig og og positiv opplevelse. Etter hvert kan du gradvis øke smaksposjonene og prøve nye smaker, konsistenser og retter. 

Mange foreldre prøver akkurat nå noe som kalles for BLW, eller Baby-Led Weaning. Det er en teknikk der barnet lærer seg å spise selv og oppdage maten i sitt eget tempo. Maten skal være lett å tygge og svelge.

Les mer om hvordan du kan hjelpe barnet ditt å spise på egen hånd: Lær barnet å spise selvv – 8 tips og råd >>

Sløing er bra for munnmotorikken 

Vær ikke for rask med å tørke bort søl rund muinnen før barnet har fått prøve seg frem. Å la ditt barn selv forsøke å få bort maten som har havnet utenfor munnen er bra for munnmotorikken. Og hvis det blir for mye tørking rundt munnen kan det bli ganske irriterende for en nybegynner ved tallerken.

Iblandt er det enklerer hvis du spiser sammen med barnet. Du kan også prøve å gi barnet en egen skje samtidig som du selv manter barnet med en annen. Det kommer til å ta litt tid, og det krever både forståelse og tålmodighet. Men det leder til at ditt barne lærer seg å spise selv.  

Barnemat fra 8 til 11 måneder 

Nå er barnet ditt på god vei til å begynne å spise som de andre i familien. I denne perioden får barnet også sine første tenner, og begynner å lære seg og tygge. Derfor er det på tide å venne barnet til små biter i maten - noe som gjør matstunden mer spennende.

Det er også en periode hvor barnet ditt utvilkes mye, er aktiv og behøver fem eller seks næringsrike måltider om dagen. Mange barn er ivrige på å prøve nye smaker og konsistenser, og lek fremmer motorikken og nysgjerrigheten. Så frem med smekken, voksduk og tålmodighet!

Les mer om å begynne med vanlig mat her >>

Barnemat fra 1 år 

Fran 1 år kan ditt barn spise det meste av familiens mat – noe som gjør livet på kjøkkenet mye enklere. Forsøk å holde på de gode rutinene og matvanene dere allerede har skapt. 

Vår barnemat fra 1 år består av matretter med litt større biter for å følge barnets utvikling. Måltidene varierer i smak og konsistens, og er sammensatt for å passe på at barnet ditt får i seg nok engergi. Det kommer til å trengs nå når verden skal utforskes litt mer aktivit.

Tips til deg som vil lage egen barnemat 

Å lage egen barnemat er ikke vanskelig, men det finnes noen ting som kan være bra å tenke på.

  • Velg økologiske råvarer som er nær de kvalitetskrav som gjelder for ferdiglagd barnemat, såkalt barnematskvalitet. 
  • Husk alltid på å skylle grønnsaker og frukt ordentlig hvis de ikke skal kokes.
  • Unngå å salte maten, gi den heller mer smak gjennom hvitløk eller urter som dill, basilikum eller persille. 
  • Husk at kokt mat er bedre enn stekt eller grillet ettersom den er lettere for magen og fordøye.

Det finnes noe mat som barn under ett års alder bør unngå, eller spise med måte.

Les mer her: Gi ikke dette til barn under 1 år >>